Wednesday, 22 June 2016

Mom to be: Usaha Sebelum disahkan Hamil

Hari ini sudah masuk 18 Ramadhan 1437..Alhamdulillah today sudah 15weeks. Semoga anak sentiasa sihat sempurna baik-baik sahaja di dalam.

*Alahan yang agak teruk diawal 3 bulan pertama amat seronok untuk dikenang. Hospital rumah kedua. Terima kasih Ya Allah kurniakan nikmat alahan itu. Terasa diri sentiasa disayangi dan dihargai oleh orang-orang sekeliling. Thanks Husben for that moment. 

Antara Usaha Yang dilakukan...."Sebulan je :)"

Dari Segi Permakanan
1. Himalaya Shatavari-Makan dari dpo 1-dpo10 (satu biji sehari)-after period stop lepas dpo10
2. Asid Folic jenama Appeton-1 biji sehari
3. Susu Kambing campuran Kurma Lazz-Minum setiap pagi dan malam
4. Jus Anugerah Zuriat-ambil dari dpo 1-dpo10 (malam minum 1 sudu)-after period stop lepas dpo 10
5. Buah Kiwi-Tiap hari sebiji
6. Epal Merah-Tiap hari sebiji
7. Telur Ayam Kampung- 1biji 2hari sekali. Ambil sarapan pagi.

Dari Segi Mental&Fizikal 
1. Bersedekah-niat setiap kali sedekah Allah kurniakanlah aku zuriat :lebih-lebih lagi hari Jumaat
2. Solat Hajat n Berdoa dikurniakan zuriat
3. Solat Dhuha-sempat buat hari cuti sahaja-minta rezeki Zuriat
4. Berpuasa Isnin Khamis dengan mengharap Allah balas pahala dengan Zuriat
4. Bersukan-Joging n berbasikal..setiap petang..walapun period..Sabtu n Ahad berbasikal pagi n petang. 
5. Sentiasa berfikiran positif.. *Elak diri dari group kerja yang mengumpat, cerita-cerita TV yang sedih..coz nak aura Happy dalam diri.. :)

Alhamdulillah..Allah sebaik-baik Perancang..


KETENTUAN ILAHI-Syukur Alhamdulillah.

#BARU ADA KEKUATAN NAK POST GOOD NEWS :)


29/3/2016

-  10.00 pagi
Temujanji di Hospital Serdang. Selepas 4 bulan berehat tanpa clomid. Doktor bahagian O&G Hospital Serdang beritahu yang kes Aku akan di refer ke bahagian pakar PUPM bahagian Fertility untuk proses IUI.

Tetapi Doktor suruh cuba ambil clomid 50mg dan suntikan Pregnly pada CD10 untuk cycle kan datang. If tidak berjaya baru kes refer ke PUPM.
Keluar dari bilik Doktor menitis air mataku. Sampai tahap ini aku terpaksa laluinya. Melihat wajah Husben yang sentiasa setia menemani setiap temujanjiku. Aku jadi kuat.
“Ya Allah, ini bukanlah jalan aku pinta. Dan memang Aku tidak sanggup untuk teruskan. Tetapi Engkau Maha Mengetahui mana yang terbaik buat diri ini. Tunjukkanlah jalannya Ya Allah”

-  12.00 tengahri
Aku ajak Husben pulang ke rumah. Selepas ambil ubat clomid dan asid folic di kuanter Farmasi. Dihati sudah tiada mood. Perasaan down memang tinggi tetapi aku buat kuat dihadapan Husben. Kepala mula sakit. Nasib baik Husben pandai memujuk. Sempat juga kami makan tengahari bersama.

-2.00 petang
Bangun dari tidur, aku betul-betul sakit kepala. Perut rasa tidak selesa. Petang ini jam 3.00pm aku ada appoiment dengan Pakar Dentist di HUKM untuk buat Penampalan gigi. Entah kenapa tiba-tiba aku terfikir yang aku ada ISI.
Hati aku kuat hendak buat UPT test. Kebetulan UPT memang ada di dalam simpanan.
Aku buat UPT test secara diam-diam. Walaupun tahu sepatutnya diawal pagi dan period kena delay. Tetapi entah kenapa hati Aku kuat sahaja nak buat UPT.
Allahuakbar…menagis kegembiraan Aku bila tengok UPT naik line walaupun kabur. Terus aku memeluk Husben. Husben tengok sama dia sampaikan tidak percaya. Aku juga sebenarnya masih tidak percaya apa yang aku lihat di tanganku.

Gambar UPT pertama jam 2.15 petang (CD22-DPO8).
Line sangat kabur tetapi masih nampak dimata kami berdua. 
Mungkin kerana buat test waktu sudah petang.


30/3/2016
*mood masih tidak percaya
Susulan lepas jam 2.15 ptg semalam buat UPT test. Dipagi Subuh jam 5.00 pagi. Aku buat second UPT test.


Gambar UPT test kedua jam 5.00pagi (CD23-DPO9). 

Sujud Syukur saya pagi ini. Terima kasih Ya Allah. Bertapa Maha MemahaminyaMu Ya Allah, Engkau hadirkan permata hati buat hidup ini ketika diri ini merasa sudah tidak mampu menghadapinya. Kejutan yang Engkau berikan ini cukup membuat diri ini amat bertuah. *sebak time type nie….. :( 

Ada 4 hari lagi untuk ke CD27 iaitu date sepatutnya aku akan period. (3/4/2016). Tetapi Allah sudah positifkan seawal CD22. Allah telah hadiahkan kegembiraan ini supaya Aku sentiasa berasa syukur padaNya.

 1/4/2016

Gambar UPT test ketiga jam 6.00pagi (CD24 DPO10)


-11.00pagi
Tiba-tiba ada darah keluar. Tompokan darah warna pink cair. sebesar duit 10sen cukup membuat aku tidak senang duduk. Apakah ini?? Adakah aku hamil tetapi period (bunting pelanduk) atau ianya memang darah period or hanya darah implentasi or tanda awal keguguran.
Aku jadi gelisah. Last-last aku buat keputusan untuk berjumpa doktor di Klinik Kesihatan.  

-2.00 petang.
Jumpa dengan doktor beritahu yang aku syak aku mengandung. 
Doc: Bila tarikh mula, last month kamu period
Aku: 8hb 3 Doc
Doc: Kenapa kamu cakap kamu mengandung. Baru lagi tidak sampai sebulan pun. Tidak boleh dipanggil mengandung.
Aku: saya sudah cuba test dirumah semalam dan pagi tadi doc ada naik line. tetapi tadi  pagi ada keluar darah warna pink cair. 
Doc: ok.pergi makmal test urine dulu. lepas tue jumpa saya balik.

Doc sangat tidak friendly. Aku rasa nak cabut balik rumah je. Tetapi aku perlukan kepastian. Ok. buat UPT di KK. 

-Keputusan UPT false positif.

Doc: Bila period sebelum 8hb March. 
Aku: 11hb Febuary Doc
Doc: saya rasa sudah 7 minggu. Nie samaada mengandung luar rahim atau nak gugur.
Aku:"rasa nk tampar je mulut doc nie..menyesal aku jumpa kau". Ok.
Doc: Awak pergi bahagian ibu dan anak. Saya call kawan saya suruh scan.
Aku:Ok.

Disana Aku scan memang tidak nampak lagi. Mesin scan pun buruk je. langsung tidak jelas monitor nye. Doc suruh aku minum sebotol air untuk scan semula. Scan kali kedua masih tidak nampak. Doc buat keputusan kes aku refer ke Pakar Hospital Serdang. 

*darah segar hanya keluar pada jumaat (1/4/2016)-Mak bagitahu memang ada orang period tapi hamil-Bunting Pelanduk..


 Gambar UPT test ikut dari CD22-CD26 (DPO 12). 
Alhamdulillah semakin pekat dan terang. Aku stop untuk buat UPT test sampai CD26 kerana sudah yakin.
 
*Aku tidak pergi pon ke Hospital Serdang sampai hari ini.(5hb April 2016) CD29. Aku buat keputusan tunggu delay period selama 2 minggu. (CD27)-normally period aku muncul.

Aku berharap si comel sihat sangat-sangat di dalam :)
*Buat kawan-kawan TTC jangan putus asa. Allah sebaik-baik perancang.
*Kawan PCOS -jaga makan, kita boleh hamil dengan izin Allah

*Insyaalllah..nanti saya update usaha-usaha yang dilakukan sebelum disahkan UPT positif. Tunggu ea. Saya doakan semua berjaya. Baby for 2016.  

Thursday, 28 April 2016

Cerita Tentang Rawatan Islam

Assalamuaikum...

Seperti yang dijanjikan hari ini ada mood lak aku nak bcerita mengenai rawatan islam.
Alhmdulillah..selepas rawatan islam di Pusat Rawatan Islam Kiswah. 
aku terus membuat rawatan islam dengan seorang ustazah di Kampung Teluk Ira : Ustazah Badariah. 

Perjalanan terdetik membuat rawatan islam apabila ternampak van Pusat Rawatan Islam Kiswah di sebuah Masjid. Ketika itu dibulan puasa selepas balik solat tarawih. Balik solat terus bincang dengan Husben mengenai isu ini. Alhmdulillah, husben setuju.

Igat lagi, mengangau kami mencari di mana letak pusat rawatan. Nasib baik aku sempat salin no.phone ustaz yang tertera.

Disana kami isi borang untuk keterangan pesakit. Suami Isteri isi. Niat nak ikhtiar Zuriat. 
Rawatan dengan terapi Ruqyah Syariyyah. Alhmdulillah semua berjalan dgn lancar.

Kami tidak thenti disitu, selepas itu kami bertemu dengan Ustazah Badariah atas nasihat daripada seorang Ustzah sekolah Abah. Kami ke sana dengan ditemani oleh Ustzah Masitah.
Kami mendapatkan 2 kali rawatan dengan Ustazah Badariah. 


info: Ada yang suka dekat Myhusben. Just ikut sahaja. Tidak masuk ke badan. Ustzah sudah buang. Ada yang dengki dengan kebahagian kami. Sekat Zuriat buat kami berdua supaya kami sayangkan anak-anak dia. (*orang paling kami percaya yang sudah angap anak dia seperti anak kami sendiri) Tuhan bukakan bila aku sendiri terbaca mesej antara suami isteri tersebut. Agak tkejut menagis aku di Tandas Shoping Mall ketika itu. Allahuakbar. 

Aku masih berkawan rapat dengannya malahan telah memaafkannya. Kerana Aku yakin semua itu berlaku kerana Allah. Jika Allah tidak benarkan ianya tidak akan terjadi. Dugaan buat kami berdua. Setiap kali solat doa zuriat aku pinta serta aku juga mendoakan dia bahagia dan dibuka pintu hati untuk terus berubah. 

-Yakin dengan Janji Allah- 

Thursday, 24 March 2016

Bermula Semula..Aku Tahu Aku Kuat..

Sudah lama tidak menulis disini..Agak lama aku mendiam diri.. dimasa itu juga aku  pernah berhenti berusaha TTC.

Selepas HSG test selesai..aku sempat 2 cycle ambil clomid..
first cycle 50mg and second cycle 100mg..

kedua-dua cycle aku tidak berjaya..
selepas itu semangat aku hilang..
aku sudah malas..
malas untuk ambil semua vitamin, folic asid, susu kambing, kurma, telur half-cook.
semuannye aku STOP EAT. 

5 bulan aku berehat..tiadak fikir untuk TTC..hanya berserah. 

KINI aku bagun semula..setelah rakan2 group senasib semangat.
Alhamdulillah..ada yang berjaya dgn IUI..malahan ada yang berjaya secara Normal..
Kuasa Allah..Rahim renovate sebelum sempat sahabat untuk buat pembedahan..Allah kurniakannya zuriat..Tahniah Sahabat..

Mudah-mudahan tahun ini tahun bahagia buat semua sahabat TTC. 


 

 

Tuesday, 30 June 2015

..Aku berterima kasih padaMu Ya ALLAH..

Assalamuaikum dan salam sejahtera semua..

Hari nie sudah masuk hari ke 14 Ramadhan..Semalam hari yang cukup INDAH bagi aku seorang isteri apabila semua keputusan yang tidak disangka-sangka Allah kurniakan di bulan yang cukup Mulia ini. Terima kasih Ya Allah.

Al-kisahnya semalam aku seperti biasa ada appointment dengan Pakar di Hospital untuk melihat keputusan darah D21 Progestrone yang diambil 1minggu lepas. Allahuakbar, sugguh tidak sangka apabila doktor nyatakan hormon progestoren aku NORMAL malah SEMPURNA (68.8 nmol/L) berbanding keputusan sebelum ini hanya lah (23.3 nmol/L). 

Malahan, Pakar sempat suruh aku baring untuk scan melihat samaada PCOS aku masih ada. Pakar bagitahu normal jika hormon progestrone normal, PCOS kemungkinan tidak teruk. Masih aku terbayangkan ketika dulu bagaimana penuhnya PCOS di dalam telur di rahimKU, ALLAHUAKBAR..menitis air mataku tanda kesyukuran kepada ILAHI apabila Pakar bagitahu rahimku tiada PCOS. Duduk terdiam aku dengan suami ketika itu, tidak habis-habis dimulut aku dan suami mengucapkan tanda syukur terhadap ILAHI. 

Pakar sempat menujukan kepadaku ujian darah hormon FSH, LH, Estradiol dan Prolaktin. Kesemua keputusan adalah normal. Alhamdulillah. 

Ketika aku menaip ini hanya 6 hari lagi penentu samaada aku hamil atau......Semoga di bulan mulia ini Doa semua orang terhadapKu dirahmati Allah. Aminnn.

Disebalik cerita diatas hanya satu aku hendak sampaikan disini. Mungkin selama ini aku dan suami lupa tentang perubatan secara islam.
Setahun genap kami berusaha dengan bertukar pendapat dari doktor-doktor Pakar MODEN mengunakan keadahan sains dan teknologi mengenai permasalahan kami suami isteri sehingga kami lupa tentang PERUBATAN ISLAM. Alhamdullilah, dikesempatan bulan mulia diawal bulan Ramadhan aku dan suami sempat berubat secara keadah islam ketika cuti berbuka puasa bersama keluarga di kampung. Ternyata Allah telah tunjukan bertapa hebatnya Rawatan Islam dengan penggunaan Ayat-ayat suci Al-Quran. Terima kasih Ya Allah, kerana telah membuka ruang dan peluang kepada kami berdua bertemu dengan PAKAR ilmuan perubatan islam.

Nanti aku ceritakan bagaimana, kenapa, mengapa tergerak hati kami suami isteri untuk berjumpa USTAZ bertanyakan masalah kami ini. Kesemuanyaitu datangnya daripada PETUNJUK dari ILAHI yang ESA.


Thursday, 25 June 2015

Di bulan yang mulia ini.. Ramadhan..

Alhamdulillah..hari nie sudah menjangkau hari ke 9 berpuasa. Tahun ke 3 puasa bersama suami tercinta. Tahun ini aku lebih semangat untuk memasak di rumah. Seronok suami sentiasa ada peluang berbuka bersama dan sama-sama naiki motor untuk pergi ke masjid bertarawih. Walaupun kadang kala aku terasa kalau ada anak kan bagus. Allahuakbar bila terigat kata-kata begitu cepat-cepat aku mengucap..Astagfirullah..Cepat-cepat aku marahkan diri ini, kerana aku merasakan aku tidak bersyukur dengan nikmat Allah berikan sekarang.

Terima kasih Ya Allah kerana engkau kurniakan seorang suami yang cukup tenang bila aku bersamanya. Ya Allah jagalah ia untukku supaya aku sentiasa rasa nikmat bahagia itu. Jadikanlah aku seorang yang sentiasa bersyukur dan redha dengan segala hadiah serta ujian daripadaMu Ya Allah. Igatkan aku bila aku lupa mengigatiMu Ya Allah.

Just nak sharing..Alhamdulilah aku dan suami berkesempatan untuk berubat secara ilmuan islam dengan seorang ustaz ketika bulan ramadhan ke 4 (21/6/2015). Banyak ilmu yg aku dapat semasa berubat. Insyaallah, akan aku kongsikan semuanya satu hari nanti di blog ini.

Aku bermohon kepadaMu Ya Allah dibulan yang mulia ini kurniakanlah kami semua zuriat yang soleh dan solehah. Amin. 

Keputusan HSG Test..

Dah lama sebenarnya keputusan HSG test ini dapat (27/5), cuma tiada kesempatan nak sharing di blog. Alhamdulilah keputusan HSG test berpihak kepadaku. Walapupan terdapat sedikit masalah di tiub follopio belah kiri sempit but Dr. bagitahu is still normal.It mean can be working. Alhamdulilah, aku terima dengan tenang segala ucapan Dr. Walaupun daripada keputusan analisi dibuat dimana  kedudukan rahimku kelihatan senget sedikit dengan ""Retroverted Uterus"dan tiub kiri sempit. Bagi aku, aku masih bersyukur kerana memiliki tiub follopio kanan yang masih sempurna. Terima Kasih Ya Allah.

Disini aku lukiskan gambar xray yang aku lihat ketika Dr. tunjukan kepada ku.. Dimana tiub follopio kiri sempit but still can working walaupun sperma nak berenang agak kena tarik nafas panjang.hehehe.Kerana kedudukan rahim aku sedikit senget so kelihatan tiub kiri keatas manakala tibu kanan ke bawah.
Terima kasih Ya Allah, aku memohon kepadaMU Ya Allah bukakanlah segala ruang yang sempit dalam rahimku, bukakanlah segala pintu-pintu rezekiku. Kurniakanlah diriku zuriat-zuriat yang soleh solehah. Aminnn.